1.
Om du ska ha flera varor så begär alltid offert av oss, det lönar sig att handla av oss, det lovar vi.
2.
Kolla alltid när du köper snickeriprodukter att de är tillverkade av svensk tätvuxen fura och att fönstret du köper är energimärkt, annars kan du aldrig veta det exakta U-värdet och kvaliteten på träslaget i ditt fönster eller dörr.
Här kan du läsa vad olika fackuttryck står för!
Storlekar och mått
Mått på fönster och dörrar anges alltid ordningen Bredd x Höjd och mäts med karmyttermått.
Enklast är det att mäta modulmåttet, det vill säga ”hålet i väggen”.
Karmens yttermått är något mindre än modulmåttet (10-20 mm) för att kunna justera och dreva. Exempelvis är ett vridfönster 10×10 (dm) i verkligheten 980×980 mm.
Får man fel på ordningen Bredd x Höjd kan det bli rackarns tokigt när man får hem sitt fönster, precis som man skulle kunna få väldigt tokigt mått om man bara mäter glasytan (se nedan).
Vridfönster
Fönster med beslag som gör det möjligt att vrida runt fönsterbågen 180 grader, så att fönstrets utsida hamnar inåt rummet. Detta är såklart väldigt händigt vid fönsterputsning.
Alla vridfönster är utrustade med en barnspärr som även ger fönstret en bra vädringsfunktion.
Sidhängda fönster
Det traditionella svenska fönstret med gångjärn på sidan. Alla känner igen det utåtgående sidohängda fönstret.
Här syns bilder på ett 2-glasfönster i traditionell stil och ett sidhängt 3-glasfönster som ger en mer modern känsla.
Hängning
Hängningen på fönster och dörrar innebär vilken sida gångjärnet sitter på. Utåtgående fönster tänker man alltid hängningen utifrån sett och inåtgående artiklar inifrån sett. Ett sidhängt fönster är vid beställning alltid vänsterhängt tills annat anges.
På pardörrar och garageportar räknar man istället Gångdörr. Den är som regel högerhängd tills annat anges.
Överkantshängt fönster
Samma konstruktion som ett sidohängt fönster men med gångjärnen i överstycket.
Fast karm
Ett icke öppningsbart fönster. Ett ekonomiskt alternativ vid till exempel placering intill fönsterdörr eller vid stora partier.
Isolerglas
Isolerglas är ett ”glaspaket” som är sammansatt av 2 eller 3 glas med en distans. Paketet är förseglat och har inte någon form av ventilation. Du kan alltså inte öppna och göra rent på insidan som på ”de gamla vanliga” fönsterna. Dessa äldre beskrivs istället som 1+1 då de har två fristående glasrutor i samma båge.
Energiglas har en osynlig kemisk beläggning på insidan av glaset som hindrar värmebortfall.
Det finns även fönster som både har Isolerglas och en fristående båge med enkelglas. Dessa kallas 2+1 och finns för att man inte kan montera fast spröjs på isolerglas.
Personsäkerhetsglas
Om du bygger nytt eller byter ut gamla fönster till nya har du skyldighet att göra det i enlighet med Boverkets Byggregler. Den absolut viktigaste förhållningsregeln är den om personsäkerhetsglas.
Ska fönstret sitta närmare än 60cm till golvet säger reglerna att det måste vara härdat glas. Detta är för att härdat glas främst inte går sönder i första taget, och om det nu mot förmodan skulle göra det blir det till miljoners små glaspärlor istället för vassa glasskärvor. Ett fönster som inte har härdat glas kan åsamka allvarlig skada om olyckan är framme.
Du behöver ha härdat glas både in- och utvändigt såvida fönstret är på marknivå. Skulle fönstret sitta på övervåningen behöver du inte ha härdat på utsidan, men däremot istället laminerat på insidan för att förhindra risken att ramla ut om nu fönstret går sönder.
Här har Elitfönster gjort en bra och övergriplig summering av det hela.
Följ länken och läs mer om detta på här på Boverkets egen hemsida. Det är din skyldighet att se till så detta blir rätt.
Trä, Alu eller Plast?
Vilket utförande ska man rikta in sig på när man köper fönster? Vad är skillnaderna? Vi hjälper er att hitta rätt i djungeln av produkter.
Vi börjar med Trä eller Alu. För att klargöra är de båda träfönster, men att ett Alu-fönster har en aluminiumbeklädd utsida. Det är helt enkelt ett förstärkt träfönster, så du skulle inte köpa ett fönster helt i metall och glas.
Skulle du däremot välja ett PVC-fönster är det helt i plast, metall och glas. Känn själv efter på en bit plast och en i trä. Vilken känns varmast och vilken av dem håller för den delen värmen bäst? Självklart finns det bra PVC-fönster också, men de hamnar då som regel i samma prisnivå som (eller mer än) ett bra fönster i Trä eller Alu.
Trä- och Aluminiumfönster har även funnits så pass länge på marknaden att det är ett mycket säkrare köp vad gäller reservdelar och beprövad hållbarhet.
Vi på KBO-Gross vill bara sälja sånt vi tror på och har erfarenhet av att kunderna blir nöjda med. Därför är det för oss ett enkelt val att hålla sig till Trä- eller Aluminiumutförande.
U-värde
U-värde är ett mått på fönsters värmeisolerande egenskaper. Ju lägre värde desto bättre isolerande förmåga. Till exempel ligger ofta U-värdet på ett 1+1-fönster runt 2,5 medan ett 3-glasfönster (beroende på modell såklart) ligger på 1,3.
Lagerfönster har oföränderligt samma U-värde som det hade rullades ut från fabrik, men om man vill kan man beställa fönster med energiglas som får ned U-värdet till 1,0.
Värt att tänka på är att ett gammalt hus nästan kan bli ”för” tätt med nya fönster. Till det kan det vara bra att komplettera med spaltventil på fönstret eller en ventil på väggen intill fönstret. Ta hjälp av en ventilationsfirma om det fortsätter strula.
Ädelgas
Argon och i vissa fall kryptongas används i isolerglaskonstruktioner för att förbättra u-värdet. Dessa ädelgaser utvinns från luft och är helt ofarliga. Ädelgaser isolerar från värmeförluster bättre än luft.
Glasdistanser
Glasdistanser sitter mellan glasen i en isolerglaskassett. För förbättrade u-värden kan kompositklädda glasdistanser användas. På glasdistansen finns information om tillverkningsdatum och isolerrutans sammansättning.
Ljudreduktion dB Rw
Mått på fönstrets ljudisolerande egenskaper. Ju högre värde, desto bättre förmåga. Buller halveras vid var femte enhet. Alltså vid dB Rw 38 har ljudet halverats jämfört med dB Rw 33.
Som produktexempel har Elit och Outlines fönster nedanstående Rw-värden:
- 3-glasfönster i Aluminiumutförande 33-36dB.
- 3-glasfönster i Träutförande 31-34dB
- 2-glasfönster har 30dB
Cirkavärdet på ett 1+1-glasfönster är upp till 28dB
Fönsterluft
Utseendemässig indelning inom samma karm. Lufterna styrs främst av öppningsbarhet, men begreppet används även vid icke öppningsbara enheter inom samma karm.
Bågpost/Glasdelande post
Tillverkas av trä eller aluminium och används för att få ett 1-luftsfönster att se ut som ett flerluftsfönster. Bågposter är fasta och glasdelande.
Insynsskyddat glas
Hur fint det än är med klarglas kanske man i vissa rum vill kunna få vara ifred. Det finns ett urval av insynsskyddade glas. Vi byter inte glas i fönsterbågar hos oss, och i isolerglaskassetter kan man inte göra det alls. Däremot kan man i efterhand enkelt fästa en film på fönstret som gör det insynsskyddat.
Här följer några bilder som beskriver de absolut vanligaste modellerna på insynsskyddat glas. Observera att de kan ha andra namn också, till exempel Etsat glas som även brukar kallas Frostat.
Spröjs
Spröjs används för att anpassa fönstren för att passa till just ditt hus. Vi erbjuder många olika spröjsalternativ för att kunna skapa så många stilar och tidsepoker som möjligt.
Precis som att ett fönster alltid mäts i bredd gånger höjd så benämner man spröjs med den liggande spröjspinnen först och den stående sen. Såklart finns det många benämningar för spröjs som beskriver om det är smal löstagbar, bred löstagbar, fast mellanglasspröjs eller vad det nu kan vara.
Det är mycket med alla benämningar hit och dit men det löser vi vid beställning. Så länge du vet hur många liggande och stående du vill ha så fixar vi resten.
Fast spröjs/äkta spröjs
Tillverkas av trä. Monteras i det yttersta glaset med kittfals i 1+1-glas och 2+1-glasfönster. Dessa spröjs är glasdelande, vilket är anledningen till att det inte går att få fast spröjs på isolerglaskassetter. Ett 2+1 betyder att man har en 2-glas isolerkassett och en separat ruta, som därav kan beställas med fast spröjs utan att ha spröjsen direkt på isolerglaskassetten,
Tillverkas av komposit, aluminium eller trä. Knäpps fast på det yttersta glasets utsida på 2- eller 3-glaskassetter. Kan enkelt tas bort vid fönsterputs.
Tillverkas av aluminium. Placeras mellan glasen i glaskassett. Ej glasdel ande. Förblir lika snygga år efter år. Blir inte smutsiga och är aldrig i vägen vid fönster putsning. Finns till 2- och 3-glas isolerfönster.
Bastufönster
Att tänka på när man ska ha fönster i en bastu är såklart värmen och det grenar ut sig till två saker.
Första är att färg vid tillräckligt hög värme kan avge giftiga gaser. Därav rekommenderar man alltid ett obehandlat fönster framför ett målat i bastu.
Nummer två är härdat glas. Vid påtagliga temperaturskillnader kan glas spricka. Det förhindras genom att ha härdat glas både in- och utvändigt. Är det ett 3-glasfönster rekommenderas härdat i alla tre glas.
Kondens på fönstrets insida uppkommer då varm och fuktig rumsluft kyls ned på en kall glasyta och avsätts i form av imma. Orsaken kan till exempel vara kvarvarande byggfukt eller oftare otillräcklig ventilation intill fönstret. Ett tätt gardinarrangemang eller att fönsterbrädan sitter monterad för nära väggen kan hindra luften att cirkulera intill fönstret och därmed ge upphov till kondens.
Utvändig kondens på ett fönster är alltså inte ett tecken på att något är fel med det, utan är ett fysiskt bevis på att fönstret isolerar väl. Orsaken är att rutan isolerar så effektivt att nästan ingen värme tränger ut till det yttersta glaset. Den höga luftfuktigheten avsätts då som tillfällig kondens på fönstrets utsida. Vanligtvis händer det under höst och vår, då temperaturskillnaden mellan natt och dag är mycket stor.